Language Center - menu close button

Τεστ & Εξετάσεις: Νίκησε το αγχος με 5 βήματα

Τεστ & Εξετάσεις: Νίκησε το αγχος με 5 βήματα

Οι εξετάσεις μπορεί να είναι μια αγχωτική περίοδος τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς. Ως γονείς, θέλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να παραμείνουν ήρεμα και συγκεντρωμένα, ώστε να μπορούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό την ημέρα του τεστ. Ως καθηγητές δε, πάντα προσπαθούμε να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση των υποψηφίων, ώστε να μην φοβούνται να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση των εξετάσεων, που αποτελεί ναι μεν κάτι σημαντικό για την εξέλιξη τους, χωρίς να είναι όμως ζήτημα ζωτικής σημασίας.

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε πέντε ιδέες που θα μας βοηθήσουν όλους να νικήσουμε το άγχος των εξετάσεων και να δώσουμε στο παιδί ή τον μαθητή μας την υποστήριξη που χρειάζεται για να πετύχει. Από τη δημιουργία ενός σχεδίου μελέτης έως την αρκετή ανάπαυση, οι παρακάτω συμβουλές θα εξασφαλίσουν ότι θα έχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία κατά τη διάρκεια αυτής της σημαντικής περιόδου της ακαδημαϊκής τους σταδιοδρομίας.

  1. Πρώτον, ενθαρρύνουμε τους υποψηφίους να κάνουν τακτικά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της μελέτης. Αυτό θα τους δώσει την ευκαιρία να επαναφορτιστούν και να αναζωογονηθούν πριν βουτήξουν ξανά στη μελέτη. Ενθαρρύνετέ τους να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον χρόνο για να κάνουν κάτι που τους αρέσει, όπως να ακούνε μουσική ή να κάνουν μια βόλτα έξω.
  2. Δεύτερον, βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζονται αρκετά. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα άγχους και στρες. Ενθαρρύνετέ τους να καθιερώσουν μια σταθερή ρουτίνα ώρας ύπνου και να αποφύγουν τον χρόνο μπροστά στην οθόνη πριν τον ύπνο.
  3. Τρίτον, βοηθήστε τους να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα μελέτης που να είναι διαχειρίσιμο και να επιτρέπει διαλείμματα. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη της εξουθένωσης και θα διατηρήσει τα επίπεδα κινήτρων σε υψηλά επίπεδα καθ' όλη την περίοδο των εξετάσεων.
  4. Τέταρτον, ενθαρρύνετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Η σωστή τροφή, βοηθά τη λειτουργεία του εγκεφάλου, συμβάλλει στην ενέργεια, στην ενυδάτωση, στο αίσθημα πληρότητας, και αποτρέπει το τσιμπολόγημα που παρέχει περιττές θερμίδες χωρίς καμία διατροφική αξία. Λίγη σοκολάτα δε (κατά προτίμηση μαύρη) βοηθάει στη συγκέντρωση αλλά και στα επίπεδα ενέργειας, οπότε καλύπτουμε την ανάγκη των υποψηφίων για γλυκά με αυτή ή με τροφές όπως το μέλι, οι σπιτικές μαρμελάδες και τα φρούτα.
  5. Μια τελευταία συμβουλή είναι να κάνουμε ανοιχτές συζητήσεις μαζί τους για να βεβαιωθούμε ότι αισθάνονται υποστήριξη και τους ενθαρρύνουμε να λάβουν τα παραπάνω προληπτικά βήματα για τη διαχείριση του άγχους τους. Επίσης θυμόμαστε αλλά και υπενθυμίζουμε στα παιδιά ότι ο στόχος δεν είναι η τελειότητα και η μανιώδης επιδίωξή της αλλά η προσπάθεια για το καλύτερο δυνατό.

Η προετοιμασία για τις εξετάσεις είναι σαν να ανεβαίνεις ένα βουνό: πρέπει να το κάνεις ένα βήμα τη φορά, να εξοπλίζεσαι με τα απαραίτητα εργαλεία και να έχεις υπομονή και συγκέντρωση για να φτάσεις στην κορυφή.

Ελπίζουμε ότι οι παραπάνω ιδέες έδωσαν κάποια εικόνα σχετικά με τρόπους για να βοηθήσετε τα παιδιά σας ή / και τους μαθητές σας να ξεπεράσουν το άγχος των εξετάσεων. Οι ώρες των εξετάσεων μπορεί να είναι μια δύσκολη και αγχωτική περίοδος τόσο για όλους μας. Παρόλα αυτά, πάντα καλό θα ήταν να προσπαθούμε να στεκόμαστε ευαισθητοποιημένοι απέναντι στα συναισθήματα του στρες και άγχους των υποψηφίων και να κρατάμε την ψυχραιμία μας, γιατί η δική μας συμπεριφορά αποτελεί το πρώτο παράδειγμα στην πράξη για τα παιδιά και τους μαθητές μας.

Εμείς και οι καθηγητές του σχολείου μας είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οτιδήποτε σας απασχολεί.

Με εκτίμηση,

Δέσποινα Γριβάκη