Language Center - menu close button

Συνέντευξη με το ChatGPT. Συμπεράσματα, Υπέρ και Κατά

Συνέντευξη με το ChatGPT. Συμπεράσματα, Υπέρ και Κατά

Αυτή τη φορά αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με κάτι που κυριολεκτικά έχει απασχολήσει όλον τον εκπαιδευτικό (και όχι μόνο) κόσμο. Ρωτήσαμε το ίδιο το ChatGPT κάποιες καίριες ερωτήσεις που αφορούν στην εκπαίδευση γενικότερα και φυσικά αυτό μας έδωσε απαντήσεις ανάλογες. Διάβασε τις απαντήσεις του και στη συνέχεια ακολουθούν τα συμπεράσματά μας σχετικά με τη χρήση του από τους μαθητές.

Νομίζεις πως οι μαθητές πρέπει να σε χρησιμοποιούνε;

Ως εργαλείο απαντήσεων και πηγή πληροφοριών, είμαι σχεδιασμένος για να βοηθώ τους χρήστες με διάφορα ερωτήματα και απορίες τους. Αν και δεν είμαι σχεδιασμένος να αντικαθιστώ τον δάσκαλο ή τον εκπαιδευτικό, μπορώ να παρέχω βοήθεια στους μαθητές στην εκμάθηση συγκεκριμένων θεμάτων ή στην εξεύρεση πληροφοριών που θέλουν να μάθουν. Συνεπώς, ναι, μπορούν να χρησιμοποιούν το ChatGPT ως ένα από τα πολλά εργαλεία που τους διατίθενται στην εκπαίδευσή τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουν πάντα τη συμβουλή και την καθοδήγηση του δασκάλου τους, καθώς μπορεί να τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα τα θέματα και να αναπτύξουν δεξιότητες που δεν μπορούν να αποκτήσουν μόνοι τους.

Σε ποια θέματα θεωρείς πως μπορείς να βοηθήσεις έναν μαθητή;

Ο ChatGPT μπορεί να βοηθήσει στην εξέταση, κατανόηση και εξάσκηση σε πολλά θέματα, όπως:

  1. Μαθηματικά και επιστήμες
  2. Γλώσσες και λογοτεχνία
  3. Ιστορία και κοινωνικές επιστήμες
  4. Τέχνες και ανθρωπιστικές επιστήμες
  5. Αθλητισμός και φυσική αγωγή
  6. Επιχειρηματικότητα και οικονομικά

Επιπλέον, μπορώ να βοηθήσω στην εξέταση και κατανόηση διαφόρων θεμάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση, όπως οι προετοιμασίες για εισαγωγικές εξετάσεις, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων μελέτης και η οργάνωση του χρόνου. Είμαι επίσης σε θέση να παρέχω πληροφορίες και συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσει ο μαθητής το άγχος και την πίεση των εξετάσεων και πώς να βελτιώσει την απόδοσή του στο σχολείο.



Πως μπορεί να βελτιώσει ο μαθητής την απόδοσή του στο σχολείο;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ένας μαθητής μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή του στο σχολείο. Ορισμένες συμβουλές είναι οι εξής:

  1. Σχεδιάστε ένα πρόγραμμα μελέτης: Αυτό θα βοηθήσει τον μαθητή να οργανώσει τον χρόνο του και να μη χάνει χρόνο σε ανούσιες δραστηριότητες. Θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει χρόνο για μελέτη, αναθεώρηση και εξάσκηση σε όλα τα μαθήματα.
  2. Επικοινωνία με τον δάσκαλο: Ο μαθητής θα πρέπει να επικοινωνεί τακτικά με τον δάσκαλο του για να κατανοήσει καλύτερα τα θέματα και τις απαιτήσεις του μαθήματος. Μπορεί να κάνει ερωτήσεις και να ζητήσει συμβουλές για το πώς να βελτιώσει την απόδοσή του.
  3. Διαβάστε και αναθεωρήστε το υλικό του μαθήματος: Ο μαθητής θα πρέπει να διαβάζει το υλικό του μαθήματος προσεκτικά και να αναθεωρεί τακτικά τις σημειώσεις του. Αυτό θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα τα θέματα και να αποκτήσει περισσότερη εμπιστοσύνη στις γνώσεις του.

Συμπεράσματα από εμάς!

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το παραπάνω κείμενο, προερχόμενο από το AI εργαλείο, έχει διορθωθεί σε κάποια (όχι πολλά) σημεία) προκειμένου να σταθεί σωστά γραμματικά και συντακτικά. Συνεπώς ακόμα και αυτό αποτελεί μια γλωσσική εξάσκηση για τον μαθητή που θα αποφασίσει να πάρει κείμενο από αυτό. Μια καλή άσκηση λοιπόν που θα προτείναμε είναι να κάνετε τέτοια γλωσσικές ασκήσεις με το ChatGPT, εφόσον και πάλι οι μαθητές θα εξασκηθούν σε γλωσσικές δεξιότητες διόρθωσης και σωστής απόδοσης κειμένου, αλλά φυσικά και στην ανάγνωση.

Αν δούμε συνολικά το κείμενο και παρατηρήσουμε εις βάθος τη γλώσσα, επιφανειακά είναι σωστή, όμως στέκεται σε μια γενική προσέγγιση των θεμάτων που του ζητήσαμε. Δεν αναλύει στο έπακρο και κάνει αρκετές επαναλήψεις με άλλα λόγια, παράγει δηλαδή πραγματικά γλώσσα μη προερχόμενη από άνθρωπο, αλλά από ρομποτ και αυτό φαίνεται.

Σε συμβουλευτικό επίπεδο (η τελευταία μας ερώτηση καλύπτει κάτι τέτοιο) στέκεται σε γενικές συμβουλές που λίγο πολύ γνωρίζουμε όλοι και επαναλαμβάνουμε συχνά.

Η καινοτομία του ChatGPT σε αυτή τη φάση είναι η "σπιρτάδα" και η γρήγορη ανταπόκριση. Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τον άνθρωπο, τον δάσκαλο, τα ξεχωριστά μυαλά που δημιουργικά μπορούν να χειρίζονται γλώσσα, σκέψεις, έννοιες και επικοινωνιακές τεχνικές. Αποτελεί ένα, κατά μία έννοια, βοήθημα που μόνο απειλητικό δεν είναι. Συνεπώς δεν μας φοβίζει σε τίποτα, αντίθετα αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο που μπορεί να ανανεώσει και να εμπλουτίσει της γλωσσικές ασκήσεις μας - και όχι μόνο -, μέσα στην τάξη μας.

Ο κόσμος προχωράει και ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε να ενημερωνόμαστε και να φέρνουμε τους μαθητές μας σε επαφή με τον πραγματικό κόσμο που τους περιβάλλει. Η τεχνολογία επίσης προχωράει και αποτελεί βασικό κομμάτι της ζωής μας, που δεν είναι σωστό να απορρίπτουμε, μα αντίθετα πρέπει να την εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας με σκοπό να μας βοηθάει σε θέματα χρόνου, όγκου πληροφοριών κλπ.

Στο σχολείο μας πάντα επιδιώκουμε το νέο, το διαφορετικό και το πρωτοποριακό και πάντα θέλουμε οι μαθητές μας να είναι σε επαφή με όλα εκείνα τα εργαλεία, που θα τους βοηθήσουν να γίνουν καλύτεροι και πιο αποδοτικοί.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία σας απασχολεί σε σχέση με την ξενόγλωσση εκπαίδευση των παιδιών σας.

Με εκτίμηση,

Δέσποινα Γριβάκη