Language Center - menu close button

Γιατί είναι απαραίτητα τα παραμύθια και οι ιστορίες για τα παιδιά και τους μαθητές μας

Γιατί είναι απαραίτητα τα παραμύθια και οι ιστορίες για τα παιδιά και τους μαθητές μας

Με αφορμή την πρόσφατη παγκόσμια ημέρα παιδικών ιστοριών, παραμυθιών και βιβλίων (childrens' book day), ας δούμε μαζί γιατί τα παραμύθια και οι ιστορίες αποτελούν ανεκτίμητο εργαλείο μάθησης για τα παιδιά και τους μαθητές μας.

Καθώς όλοι αναγνωρίζουμε τα οφέλη του διαβάσματος, η αξία αυτής της δραστηριότητας πηγαίνει πολλά βήματα παραπέρα και αγγίζει όλα τα στάδια ανάπτυξης των παιδιών.

Με ποιους τρόπους;

-Αναπτύσσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους

Τα παραμύθια βοηθούν τα παιδιά να οραματιστούν έναν κόσμο διαφορετικό από το δικό τους και να δημιουργήσουν έναν εσωτερικό, προσωπικό τους μικρόσμο. Αυτό ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη της φαντασίας τους.

-Βελτιώνουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες

Καθώς τα παιδιά ακούνε παραμύθια, εκτίθενται σε πλούσιο λεξιλόγιο και εκφράσεις που δεν θα συναντούσαν στις καθημερινές απλές και προφορικές συναναστροφές τους. Αυτό βοηθά στην ανάπτυξη της γλωσσικής τους επιδεξιότητας και εμπλουτίζει το λεξιλόγιό τους, βοηθώντας τόσο την ανάπτυξη του προφορικού όσο και του γραπτού τους λόγου.

-Ενισχύουν την αυτοεκτίμηση τους

Τα περισσότερα παραμύθια έχουν ένα θετικό μήνυμα και διδάσκουν στα παιδιά την αυτοπεποίθηση, να πιστεύουν στα όνειρά τους και να μη φοβούνται την αποτυχία. Αυτό ενισχύει την αυτοεκτίμηση των παιδιών και την πίστη τους στον εαυτό τους. Παράλληλα ενισχύει την ψυχική τους ανθεκτικότητα, μια δεξιότητα άκρως απαραίτητη για τη σύγχρονη εποχή.

-Διδάσκουν αξίες και δεξιότητες

Πολλά παραμύθια διδάσκουν αξίες όπως η φιλία, η αλληλοβοήθεια, η ειλικρίνια, ο σεβασμός, η ανεξαρτησία, η ελευθερία κλπ. με έναν τρόπο εύληπτο και κατανοητό. Η αφήγηση δεν εμπλέκεται σε δύσκολες ερμηνείες και δυσνόητους συμβολισμούς, μα περνάει τα μηνύματα αυτά απλά και φυσικά.

- Συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων

Η διδασκαλία επίλυσης προβλημάτων είναι ένα από τα βασικά οφέλη των παραμυθιών και των ιστοριών για τα παιδιά. Όταν ακούνε ιστορίες που αναφέρονται σε διαφορετικές καταστάσεις και προβλήματα, μαθαίνουν να σκέφτονται διαφορετικά και να εξετάζουν διαφορετικές λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επίσης, μαθαίνουν να αναλύουν και να κατανοούν τα διαφορετικά στοιχεία μιας κατάστασης, καθώς και να σκέφτονται επιφυλακτικά προτού πάρουν αποφάσεις.

- Ενισχύουν μια κουλτούρα διαβάσματος στα παιδιά από μικρή ηλικία

Τα παραμύθια και οι ιστορίες μπορούν να βοηθήσουν στην καλλιέργεια της κουλτούρας του διαβάσματος στα παιδιά. Όταν τα παιδιά απολαμβάνουν να ακούνε μια ιστορία, είναι πιθανότερο να αναζητούν και να επιλέγουν βιβλία για να διαβάσουν στο μέλλον. Επίσης, η καθημερινή συνήθεια του ακούσματος ιστοριών μπορεί να δημιουργήσει μια σταθερή ρουτίνα και ένα συναισθηματικό δέσιμο με τα βιβλία και τη λογοτεχνία γενικότερα. Συνολικά, η καλλιέργεια της κουλτούρας του διαβάσματος στα παιδιά είναι σημαντική για την ανάπτυξη της γλωσσικής, γνωστικής και κοινωνικής τους επάρκειας.

- Ενδυναμώνουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις τόσο στην οικογένεια όσο και στο σχολείο

Το διάβασμα βιβλίων ενδυναμώνει τη σχέση μεταξύ γονιών, παιδιών αλλά και δασκάλων, δημιουργώντας μια ευχάριστη δραστηριότητα που πλέον γίνεται κοινή εμπειρία. Επιπλέον, το να αφιερώνουμε χρόνο για να διαβάζουμε μαζί με τα παιδιά μας ή τους μαθητές μας, δείχνει στα παιδιά μας ότι μας ενδιαφέρει ο κόσμος τους και η ζωή τους. Αυτό σταδιακά οδηγεί σε μια βαθύτερη επικοινωνία και ενσυναίσθηση, καθιστώντας τους πιο άνετους, ώστε να μας εκφράσουν τυχόν ανησυχίες, φόβους σκέψεις και συναισθήματά τους.


Η λίστα με τα οφέλη δεν τελειώνει εύκολα, καθώς θα μπορούσαμε να γράψουμε αυτά και άλλα τόσα για τα ανεκτίμητα δώρα των παιδικών ιστοριών και βιβλίων.

Επίσης, η επανάληψη της αξίας τους είναι απαραίτητη, ώστε να λειτουργεί ως αφύπνιση και άμεση ένταξη τους σε καθημερινή βάση, γιατί μέσα στο τρέξιμο της καθημερινότητας, συχνά ξεχνάμε τα αυτονόητα και αμελούμε συνήθειες που είναι τόσο σημαντικές για τους μικρούς μας ήρωες.

Στο σχολείο μας πάντα μεριμνούμε, ώστε οι μαθητές μας να έχουν καθημερινή επαφή με βιβλία και ιστορίες που τους κάνουν καλύτερους ανθρώπους και αυριανούς πολίτες σε μια κοινωνία που χρειάζεται άμεσα προσωπικότητες ολοκληρωμένες, αυτάρκεις, καλλιεργημένες και έτοιμες να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο.

Όλοι οι καθηγητές μας είναι στη διάθεση να σας ενημερώσουν περαιτέρω για τις ιστορίες που αναλύουμε και συζητάμε με τους μαθητές μας και τα αποτελέσματα αυτών των εποικοδομητικών δραστηριοτήτων μας.

Με εκτίμηση,

Δέσποινα Γριβάκη