Language Center - menu close button

Φωνημική επίγνωση: ένας οδηγός για γονείς για εκπληκτικά αποτελέσματα σε γραφή, ομιλία και ανάγνωση

Φωνημική επίγνωση: ένας οδηγός για γονείς για εκπληκτικά αποτελέσματα σε γραφή, ομιλία και ανάγνωση

Στο σχολείο μας, συχνά αναφέρουμε τη χρήση της μεθόδου JUMP by QLS, για την ενίσχυση της ανάγνωσης και της κατανόησης της γλώσσας στους μικρούς μας μαθητές. Η συγκεκριμένη μέθοδος βασίζεται στις αρχές της φωνημικής επίγνωσης.

* Τι είναι η φωνημική επίγνωση;

Πρόκειται για την ικανότητα να καταλάβει το παιδί ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούμε στα προφορικά αποτελούνται από ξεχωριστούς ήχους - τα φωνήματα - η αναγνώριση των οποίων οδηγούν στην πιο ουσιαστική κατανόηση και στην μετέπειτα κατάκτηση της ανάγνωσης. Με τη φωνημική επίγνωση η κατανόηση των ήχων πετυχαίνεται ύστερα από μια σειρά εκπαιδευτικών παιχνιδιών που κάνουμε στην τάξη, θέτοντας έτσι τις καλύτερες συνθήκες, ανάγνωσης, επικοινωνίας αλλά και γραφής - σε δεύτερη φάση - με έναν πολύ γρήγορο ρυθμό.

Τα παιδιά στην ηλικία περίπου των 4ρων ή 5 χρόνων είναι στην πλειοψηφία τους έτοιμα να κατανοήσουν ήχους που ταιριάζουν, ήχους που κάνουν ρίμα, αλλά και να απομονώσουν ήχους. Με αυτόν τον τρόπο, ενεργοποιούμε την ικανότητά τους αυτή, με έναν ευχάριστο τρόπο, που τον βλέπουν ως διασκέδαση. Το αποτέλεσμα; Εκπληκτική και αλματώδης πρόοδος στην κατανόηση των γραμμάτων, των φωνημάτων και ολόκληρων λέξεων, ακόμα και πολύ πριν διδαχθούν ουσιαστικά την αλφάβητο με τον γνωστό, παραδοσιακό τρόπο.

* Τι μπορώ να κάνω στο σπίτι για να ενισχύσω στο παιδί μου την ανάπτυξη της φωνημικής επίγνωσης;

Ως γονείς, προκειμένου να βοηθήσουμε το παιδί, ώστε να αναπτύξει περαιτέρω όσα δουλεύει στο σχολείο, θα πρέπει να ακολουθήσουμε έναν επίσης ευχάριστο τρόπο έμμεσης επανάληψης και να μην επιμείνουμε σε παπαγαλία παραδοσιακών μεθόδων, με τους οποίους μάθαμε εμείς πριν πολλά χρόνια, τα πρώτα μας γράμματα. Αν ακολουθήσουμε τις ίδιες αρχές, δεν περνάμε διπλά μηνύματα στο παιδί, άρα και δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες και δεν προκαλούμε σύγχιση.

* Προτάσεις εξάσκησης στο σπίτι

- Βρίσκουμε βιβλία με απλό κείμενο στα αγγλικά, τα οποία περιέχουν λέξεις που κάνουν ρίμα και τα διαβάζουμε δυνατά στα παιδιά μας. Πολλά βιβλία από τον αγαπημένο και πολύ γνωστό Dr Seuss κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και είναι πάρα πολύ εύκολο να τα προμηθευτούμε.

- Ακούμε στο YouTube γνωστά παιδικά τραγούδια στα αγγλικά, με τα οποία έχουν μεγαλώσει σχεδόν όλα τα παιδάκια στις αγγλόφωνες χώρες. Τα λεγόμενα Nursery Rhymes, πολλά από τα οποία ως μουσική μας είναι ήδη γνωστά, καθώς έχουν χρησιμοποιηθεί και για ελληνικά παιδικά τραγουδάκια, είναι φτιαγμένα ακολουθώντας αυτή τη λογική των λέξεων με ρίμα και είναι πάρα πολύ εύκολο να τα μάθουν τα παιδιά και να τα τραγουδάνε μαζί μας.

Στο παρακάτω βίντεο έχουμε δύο ώρες γεμάτες με nursery rhymes, συνοδευόμενο και από πολύ ωραίο animation. Ο συνδυασμός ήχου, κίνησης και εικόνας θα περάσει το μήνυμα στα παιδιά μας με πολύ πιο εύκολο και ευχάριστο τρόπο. https://www.youtube.com/watch?...

Το βίντεο αυτό είναι φυσικά μόνο ένα παράδειγμα. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από τέτοιους μικρούς θησαυρούς.

- Προμηθευόμαστε μαγνητικά γράμματα στα Αγγλικά, τα τοποθετούμε στο ψυγείο και κάνουμε διάφορους συνδυασμούς γραμμάτων και λέξεων ή/και ζητάμε από τα παιδιά να φτιάξουν ζωγραφιές από τον πρώτο ήχο της κάθε λέξης που ακούνε.

- Παραλλαγή στο παραπάνω είναι αυτή η δραστηριότητα να γίνεται ως κατασκευή με πλαστελίνη.

- Παίζουμε με τα ονόματα οικείων μας προσώπων, ζητώντας απο τα παιδιά να αναγνωρίσουν τον πρώτο ήχο των ονομάτων, αλλά και άλλων ομάδων λέξεων, όπως τα ζωάκια, σχολικά αντικείμενα, παιχνίδια κλπ.


Οι παραπάνω προτάσεις είναι μια πολύ καλή ενίσχυση και λειτουργούν συμπληρωματικά στα εκπληκτικά πράγματα που κάνουμε ήδη στο σχολείο μας. Απευθύνονται σε όσους θα ήθελαν έναν μικρό οδηγό, ώστε να είναι καλά συντονισμένοι με τις σχολικές μας δραστηριότητες.

Δεν είναι απαραίτητο να γίνουν όλες καθώς αφορούν μια δημιουργική απασχόληση στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που έχουμε όλοι οι σύγχρονοι γονείς.

Για όποια άλλη απορία ή και πρόταση χρειάζεστε, οι καθηγητές μας και το προσωπικό του σχολείου μας είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν και να καθοδηγήσουν.

Με εκτίμηση,

Δέσποινα Γριβάκη