Language Center - menu close button

Διγλωσσία: Την χρειάζεται πραγματικά ο μαθητής;

Διγλωσσία: Την χρειάζεται πραγματικά ο μαθητής;

Η πρώιμη ταυτόχρονη διγλωσσία έχει αρκετά οφέλη για το παιδί, καθώς η γλώσσα αποτελεί ένα σημαντικό μέσο επικοινωνίας και κατανόησης του κόσμου γύρω του. Με την εκμάθηση δύο γλωσσών από νωρίς, το παιδί αποκτά την ικανότητα να επικοινωνεί και να κατανοεί σε δύο διαφορετικές γλώσσες, επιτρέποντάς του σταδιακά να εξελιχθεί σε δίγλωσσο και στη συνέχεια - γιατί όχι - σε πολύγλωσσο άτομο.

Επιπλέον, η πρώιμη εκμάθηση δύο γλωσσών συνδέεται με την μεγαλύτερη γνωστική ευελιξία και δημιουργικότητα, καθώς καταπολεμά τη μονόπλευρη σκέψη και ενθαρρύνει την ανάπτυξη πολλαπλών τρόπων σκέψης. Επιπλέον, σχετίζεται με μια γενικά βελτιωμένη γλωσσική ευαισθησία, επειδή το παιδί μαθαίνει να αντιλαμβάνεται και να εκτιμά τις λεπτομέρειες και τις δομές της γλώσσας στο σύνολό της.

Ποια είναι τα βασικά οφέλη της δίλγωσσης διδασκαλίας;

1. Βελτιωμένες Γνωστικές Δεξιότητες: Η δίγλωσση εκπαίδευση έχει συνδεθεί με βελτιωμένες γνωστικές δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένων των καλύτερων ικανοτήτων επίλυσης προβλημάτων, υψηλότερων επιπέδων δημιουργικότητας και βελτιωμένων δεξιοτήτων κριτικής σκέψης.

2. Αυξημένη Πολιτιστική Επίγνωση: Η δίγλωσση διδασκαλία μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να αποκτήσουν μεγαλύτερη επίγνωση και αποδοχή διαφορετικών πολιτισμών και εθίμων. Μπορεί επίσης να προωθήσει την ενσυναίσθηση και την καλύτερη κατανόηση διαφορετικών προοπτικών.

3. Βελτιωμένες Γλωσσικές Δεξιότητες: Η δίγλωσση εκπαίδευση, καθώς βοηθάει τους μαθητές να γίνουν ικανοί και στις δύο γλώσσες, οδηγεί σε καλύτερες επικοινωνιακές δεξιότητες και ευκαιρίες εργασίας στο μέλλον.

4. Βελτιωμένη Ακαδημαϊκή Επίδοση: Μελέτες έχουν δείξει ότι η δίγλωσση εκπαίδευση μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις και στις δύο γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των βελτιωμένων ικανοτήτων στην ανάγνωση, τη γραφή και την ομιλία.

5. Αυξημένες ευκαιρίες σταδιοδρομίας: Μπορεί να ανοίξει νέες ευκαιρίες σταδιοδρομίας, ειδικά σε τομείς όπως οι διεθνείς επιχειρήσεις, οι διεθνείς σχέσεις, η διπλωματία και οι μεταφραστικές υπηρεσίες. Γενικά η καριέρα ενός ατόμου πολύ συχνά συνδέεται με τις γλώσσες που έχει αυτός/η κατακτήσει.

6. Βελτιωμένη εκτελεστική λειτουργία: Η διγλωσσία έχει συνδεθεί με την καλύτερη εκτελεστική λειτουργία συνολικά, όπως είναι ο έλεγχος της προσοχής, η ικανότητα εναλλαγής εργασιών και η μνήμη. Η γλώσσα είναι ένα κυρίαρχο μέσο, από το οποίο εξαρτώνται πολλά επιμέρους κομμάτια επικοινωνίας, διαβίωσης, ανάπτυξης κλπ. Με λίγα λόγια, "ελέγχει" κατά μία έννοια, πολλούς περισσότερους τομείς στη ζωή μας και δεν περιορίζεται μόνο στην ορθή χρήση της.

7. Βελτιωμένες κοινωνικές δεξιότητες: Μπορεί να βελτιώσει τις κοινωνικές δεξιότητες και τις ικανότητες επικοινωνίας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις.

Τα παραπάνω 7 οφέλη είναι τα βασικά όπως είπαμε στην αρχή. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε άλλα τόσα, ίσως και περισσότερα που άπτονται των γνωστικών και γλωσσικών δεξιοτήτων, των καλύτερων ακαδημαϊκών επιδόσεων συνολικά και των αυξημένων ευκαιριών σταδιοδρομίας.

Στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που ζούμε, η γνώση ξένων γλωσσών αποτελεί ισχυρό όπλο, σχεδόν ισάξιο με τις πανεπιστημιακές σπουδές, τόσο σε επίπεδο εμπλουτισμένου βιογραφικού, όσο και σε ουσιαστική γνώση, που ανοίγει νέα παράθυρα επικοινωνίας. Η εις βάθος γνώση, σε επίπεδο διγλωσσίας, ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο αυτό το όπλο.

Στο σχολείο μας, έχοντας κατανοήσει τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών, και τα μελλοντικά εφόδια που αυτά θα χρειαστούν, έχουμε εντάξει το "biligual life" στο πρόγραμμα σπουδών μας και το δουλεύουμε εντατικά σε όλα τα επίπεδα. Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά, γεγονός που μας δίνει ακόμα περισσότερη ώθηση και μεράκι για να συνεχίσουμε να παρέχουμε αυτές τις υψηλές υπηρεσίες στους μαθητές μας.

Για οποιαδήποτε απορία σας σχετικά και με αυτή μας τη μέθοδο, είμαστε πάντα στη διάθεσή σας!

Δέσποινα Γριβάκη