Language Center - menu close button

Αγγλικά τα Χριστούγεννα; Κι όμως γίνεται!

Αγγλικά τα Χριστούγεννα; Κι όμως γίνεται!

Ακούγεται ακατόρθωτο;

Επανάληψη στις διακοπές τους;

Θεωρείς πως αν το προτείνεις στο παιδί θα αντιδράσει σίγουρα; Σωστά το πιστεύεις γι αυτό κι εμείς θα δούμε μερικούς έξυπνους τρόπους, ώστε να μείνει ενεργή η έκθεση στην ξένη γλώσσα και να μην "κοιμηθούν" οι κόποι των προηγούμενων μηνών.

Καθώς έχει ήδη περάσει η πρώτη εβδομάδα των Χριστουγεννιάτικων διακοπών, που τα παιδιά σίγουρα το τελευταίο πράγμα που σκέφτηκαν είναι να κάνουν επανάληψη, ήρθε η κατάλληλη στιγμή να μην αφήσουμε και τη δεύτερη εβδομάδα να πάει χαμένη. Φυσικά και η ξεκούραση και η μικρή ανάπαυλα και κυριώς το παιχνίδι είναι απαραίτητες και εξίσου πολύτιμες επιλογές, όμως το να κάνουμε μια έξυπνη οργάνωση χρόνου δεν θα ενοχλήσει κανέναν.

Ας αρχίσουμε με τα υποχρεωτικά.

Πολλά σχολεία δίνουν εργασίες, φωτοτυπίες, παρουσιάσεις, ανάγνωση βιβλίων και άλλες δραστηριότητες που θα πρέπει να ετοιμαστούν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ξεκινάμε από σήμερα κι όλας το μοίρασμα των εργασιών ανα μέρα, γιατί το να τα θυμηθούμε το τελευταίο σαββατοκύριακο πριν γυρίσουμε στο μάθημα και έξτρα άγχος θα προκαλέσει, αλλά και κυρίως, θα κουραστούμε αχρείαστα, ξεχνώντας πόσο πολύ απολαύσαμε τις ξέγνοιαστες μέρες μας. Είναι κρίμα να γυρίζουμε με το ίδιο άγχος και την ίδια κούραση πίσω και να μην ξεκινάμε τη νέα χρονιά ανανεωμένοι.

Αφού λοιπόν, έχουμε τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις λίγο - λίγο καθημερινά ενεργοποιούμε και την ξένη γλώσσα με τους εξής τρόπους.

- γράφουμε μια μικρή ιστορία στα αγγλικά

- λέμε φανταστικές ιστορίες ή ιστορίες μυστηρίου στα αγγλικά

- φτιάχουμε ένα λαχταριστό γλυκό με συνταγή που έχουμε ανακαλύψει σε αγγλικό site

- βλέπουμε την αγαπημένη μας σειρά χωρίς υπότιτλους

- κάνουμε παιχνίδι την ομιλία στα αγγλικά μέσα στο σπίτι και ο πρώτος που θα χρησιμοποιήσει λέξη στα ελληνικά χάνει

- ακούμε τραγούδια και συζητάμε τα lyrics και αν καταλάβαμε τι ακριβώς θέλουν να πουν

- γράφουμε στα αγγλικά μια λίστα με τα New Year's Resolutions

- αγοράζουμε ιστορίες και βιβλία στα αγγλικά και κάνουμε βραδιές φιλαναγνωσίας όλοι μαζί, οικογενειακά

- παίζουμε scrabble με αγγλικές λέξεις

- παίζουμε παντομίμα με λέξεις, φράσεις ή και τίτλους ταινιών/τραγουδιών στα αγγλικά

Γενικά το να μπορέσουμε να αλλάξουμε λίγο τη συνταγή αγαπημένων μας ομαδικών παιχνιδιών, εντάσσοντας την υποχρεωτική χρήση της αγγλικής αντί της ελληνικής, είναι μια πολύ καλή επιλογή, καθώς η ροή του παιχνιδιού μας κάνει να μην το πολυ-σκεφτόμαστε και να χρησιμοποιούμε τη γλώσσα αυθόρμητα και ευχάριστα.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί fun τρόποι για να κάνει ένα παιδί επανάληψη την ξένη γλώσσα. Ο πιο καλός τρόπος είναι τελικά να μην την αντιμετωπίσουμε ως ξένη γλώσσα αλλά να την κάνουμε ένα με τις καθημερινές μας δραστηριότητες, στο παιχνίδι μας και στις στιγμές χαλάρωσής μας.

Ακούγεται δύσκολο;

Θέλει λίγη εξάσκηση στην αρχή όμως το σίγουρο είναι ότι και εμείς οι γονείς θα έχουμε την ευκαιρία να το διασκεδάσουμε και... γιατί όχι; Να θυμηθούμε και να ξεσκονίσουμε κάπως και οι ίδιοι τα αγγλικά μας.

Τι λέτε; Ξεκινάμε;


Καλή χρονιά να έχουμε όλοι με υγεία, αγάπη και πρόοδο σε όλους τους τομείς.

Δέσποινα Γριβάκη