Language Center - menu close button

5 συμβουλές για να κρατάμε τις δεξιότητες των μαθητών σε εγρήγορση το καλοκαίρι

5 συμβουλές για να κρατάμε τις δεξιότητες των μαθητών σε εγρήγορση το καλοκαίρι

5 συμβουλές για να κρατάμε τις δεξιότητες των μαθητών σε εγρήγορση το καλοκαίρι

Καθώς έχει περάσει ήδη ένας και κάτι μήνας, που τα παιδιά μας έχουν χαλαρώσει και ξεφύγει από το πολύ εντατικό πρόγραμμα της σχολικής ζωής, καθώς βρισκόμαστε στη μέση των διακοπών με άλλο τόσο χρόνο να απομένει στα παιδιά, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, είναι η στιγμή που συνειδητοποιούμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε, προκειμένου να κινητοποιήσουμε λίγο τους μικρούς παρεθεριστές. Σίγουρα, δεν θέλουμε οι γνώσεις που αποκόμισαν… να πάνε κι αυτές διακοπές ανεπιστρεπτί και καλό είναι να θυμόμαστε ότι οι δεξιότητες χρειάζονται κι αυτές προπόνηση, για να διατηρηθούν ζωντανές και αιχμηρές.

Πάμε να δούμε λοιπόν 5 τρόπους που προτείνουμε εμείς - ύστερα από συζήτηση και έρευνα από τους εκπαιδευτικούς της ομάδας μας - για να κρατήσουμε τις δεξιότητες σε αφύπνιση και εγρήγορση.

1. Στρέφουμε το ενδιαφέρον των παιδιών στη Ρομποτική

Γίνεται πολύς λόγος για τη ρομποτική τελευταία και την σημασία του να καλλιεργήσουμε τις αρχές του STEM - science, technology, engineering & mathematics (και του ενισχυμένου STEAM, που θα δούμε παρακάτω, όμως η τέχνη θα έχει το δικό της αφιέρωμα στο άρθρο μας) - στα παιδιά μας και όχι τυχαία. Η Ρομποτική δεν αποτελεί ένα ακόμα trend, αλλά όντως έχει ουσία και νόημα.

Εκτός από το ότι είναι διασκεδαστική και δημιουργική δραστηριότητα, διδάσκει προγραμματισμό, επιμονή, υπομονή και ενισχύει τη δύναμη της συνεργασίας και της ομαδικότητας. Μέσα στο καλοκαίρι θα μπορούσαν τα παιδιά να προμηθευτούν βιβλία ρομποτικής ή και να παρακολουθήσουν βιντεάκια ρομποτικής, εάν είναι δύσκολο να βρουν μαθήματα ή/και σεμινάρια στην πράξη κατά την περίοδο των διακοπών, προκειμένου να… ανοίξει η όρεξη για το χειμώνα και να ενημερωθούν, να αγαπήσουν και να ζητήσουν από μόνα τους αυτή τη δραστηριότητα. Ακόμα καλύτερα… να διαβάσουν βιβλία ρομποτικής στα Αγγλικά για να εξασκήσουν παράλληλα και τη γλώσσα.

Ένα χρήσιμο link για τις παραπάνω προτάσεις βιβλίων είναι αυτό: https://robohub.org/20-great-books-to-hook-kids-and-teens-on-robotics/

2. Ενθαρρύνουμε την ενασχόληση των παιδιών με την τεχνολογία

Πολύ συχνά γονείς και εκπαιδευτικοί γκρινιάζουμε ότι τα παιδιά είναι όλη μέρα στο κινητό, στο tablet ή στον υπολογιστή. Κι όμως αυτό, αν έχουμε μαζί τους επιλέξει το σωστό και χρήσιμο περιεχόμενο που θα προσφέρει και δεν θα σκοτώσει απλά το χρόνο τους, θα έπρεπε να μας χαροποιεί.

Η ζωή μας και η μελλοντική τους εργασιακή πραγματικότητα θα είναι γεμάτη από τεχνολογία και αυτή η άνεση στο να τη χρησιμοποιούν είναι μια δεξιότητα που είναι εξίσου σημαντική πλέον, όπως το να ξέρουν την αλφαβήτα. Το θέμα είναι με μια μικρή, αλλά ουσιαστική υποστήριξη να μετατρέψουμε τα παιδιά από παθητικούς χρήστες και λήπτες σε δημιουργούς. Υπάρχουν πάρα πολλές online εφαρμογές γι’ αυτό. Κάποια ωραία παραδείγματα θα βρείτε στο ακόλουθο link: https://www.edutopia.org/blog/7-apps-for-student-creators-monica-burns

3. Επιδιώκουμε να χρησιμοποιήσουν ή / και να εξερευνήσουν μια ξένη γλώσσα

Τα περισσότερα παιδιά έκαναν μαθήματα έστω μίας ξένης γλώσσας το χειμώνα. Το καλοκαίρι λοιπόν είναι η καλύτερη ευκαιρία να τη χρησιμοποιήσουν. Όταν λέμε κάτι τέτοιο φυσικά δεν εννοούμε την συνηθισμένη πρακτική, όταν βλέπουμε τουρίστες να πιέζουμε τα παιδιά να επικοινωνήσουν, προκειμένου να ελέγξουμε κατά πόσο αυτό γίνεται με επιτυχία. Κάτι τέτοιο είναι πιεστικό και κάποια παιδιά δεν μπορούν να ανταποκριθούν, ειδικά σε περίοδο διακοπών που θέλουν να χαλαρώσουν.

Ο πιο αποδοτικός τρόπος είναι να τους παρέχουμε μια πληθώρα από ερεθίσματα όπως βιβλία/παραμύθια αγγλικών ( πχ. https://hamiltonhousepublisher... & https://glossobooks.com/englis... ), tik tok videos, youtube videos, να βρουν έναν αλλοδαπό φίλο/φίλη δι’ αλληλογραφίας (https://www.fluentin3months.com/pen-pals/) και γενικά να προσαρμόσουν τις έμμεσες επαναλήψεις και την εξάσκηση στα δικά τους δεδομένα και τον δικό τους ρυθμό.

4. Αρχίστε μαζί ένα σπορ

Σίγουρα είναι περίοδος ξεκούρασης οι διακοπές, ωστόσο χρειάζονται τα παιδιά (και εμείς οι μεγαλύτεροι) να εντάξουν σε καθημερινό πρόγραμμα έστω 60 λεπτά σωματικής άσκησης. Αυτό είναι ένας εύκολος στόχος αν είστε κοντά σε θάλασσα, γιατί το κολύμπι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος εκγύμνασης, αλλά και αν είστε σε ορεινό μέρος η πεζοπορία και η εξερεύνηση βοηθάνε πάρα πολύ. Το σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε ότι η σωματική άσκηση είναι το ίδιο σημαντική με την πνευματική και η μία συμπληρώνει την άλλη.

5. Απολαύστε τα δώρα της ενασχόλησης με την Τέχνη

Όπως αναφέραμε παραπάνω μια μικρή προσθήκη ενός γράμματος επικράτησε πρόσφατα, και εισέβαλλε στην καθημερινή μας εκπαίδευση και το STEM έγινε STEAM… (A δλδ ART)

Η Τέχνη πάντα είχε την ξεχωριστή της θέση σε ό,τι αφορούσε την εκπαιδευτική πραγματικότητα. Το θέμα είναι να μην την αφήσουμε να ατονίσει τώρα στις διακοπές, δίνοντας την πρώτη θέση ΜΟΝΟ στα τεχνολογικά – επιστημονικά ενδιαφέροντα.

Τι πιο απλό από το να εντάξουμε μαθήματα τέχνης και πολιτισμού στο πρόγραμμα των διακοπών μας! Μουσεία, μνημεία, πολιτιστικά κέντρα, κέντρα λαϊκής τέχνης, όλα αυτά προσφέρονται ως δραστηριότητες που ταιριάζουν με τον τουρισμό και παράλληλα αφυπνίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών.

Επίσης συναυλίες, θεατρικά, χοροί, πολιτιστικά δρώμενα και εκδηλώσεις διοργανώνονται παντού στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Ό,τι καλύτερο!

Το κυριότερο; Αφήνουμε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας ελεύθερη και περνάμε όμορφα αυτό το καλοκαίρι.

Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά στις τάξεις μας. Η φοβερή μας ομάδα ανυπομονεί να σας ξαναδεί όλους ξεκούραστους και με όρεξη για μάθηση!