Τουρκικά

Η Τουρκική γλώσσα ανήκει στον κλάδο Altay της ουραλοαλταικής γλωσσικής οικογένειας και στην κατηγορία των λεγόμενων συγκολλητικών γλωσσών. Οι γλώσσες αυτες δέχονται διάφορες παραγωγικές καταλήξεις στο τέλος των λέξεων. Η Τουρκική γλώσσα διαφέρει απο την Ελληνική τοσο στην γραμματική όσο και στην σύνταξη. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της Τουρκικής γλώσσας είναι ότι το ρήμα μπαίνει στο τέλος της πρότασης. Βάση της Τουρκικής γλώσσας είναι το λατινικό αλφάβητο.

Η Τουρκική είναι η επίσημη γλώσσα της Τουρκίας και μαζί με την Ελληνική η επίσημη γλώσσα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κάτι που είναι επίσης πολύ σημαντικό και διαφορετικό, σε σχέση με τις άλλες γλώσσες, είναι ότι στην τουρκική γλώσσα δεν υπάρχουν γένη. Λόγω έλλειψης γενών, η τουρκική απαλλάσσεται και από την παρουσία άρθρων.

Οι στενοί δεσμοί Ελλάδας-Τουρκίας και η κοινή ιστορική πορεία των δύο λαών χρήζουν την Τουρκική γλώσσα ως σημαντικό εργαλείο τόσο στο πεδίο των επιστημών όσο και στην ανάπτυξη επιχειρηματικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με το τουρκικό ρητό “ Bir dil bir insan iki dil iki insan” “ Μία γλώσσα ένας άνθρωπος δύο γλώσσες δύο άνθρωποι” .

ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια κλασική εικόνα από την Πόλη είναι το φρεσκοψημένο σουσαμένιο κουλούρι και ένα φλιτζανάκι καφέ με θέα τον Βόσπορο. Μία κουλτούρα πολύ κοντά στην ελληνική που αξίζει να ανακαλύψεις.

Η Τουρκία χαρακτηρίζεται από ένα ποικιλόμορφο πολιτισμό, αποτέλεσμα της επιρροής που δέχθηκαν οι Τούρκοι από τους προϋπάρχοντες λαούς μεταναστεύοντας από την Ασία προς τη Δύση. Ο οθωμανικός πολιτισμός κατά τη διάρκεια των αιώνων, παίρνοντας στοιχεία από τον αρχαίο ελληνικό, το ρωμαϊκό, το βυζαντινό και την επίδραση του ισλαμικού, μας έδωσε το «ψηφιδωτό» του σημερινού τουρκικού πολιτισμού.

Η Τουρκία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να συμβαδίσει με τα σύγχρονα δυτικά κράτη, χωρίς να αλλοιώσει τη θρησκευτική και ιστορική της παράδοση. Η γεωγραφική της θέση μεταξύ Ευρώπης και Ασίας ευνοεί την αλληλεπίδραση ιδεών, κουλτούρας και τέχνης, με εξαιρετικά παραδείγματα στη μουσική, τη λογοτεχνία και την αρχιτεκτονική.

Η Κωνσταντινούπολη ή Πόλη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μεγάλο οικονομικό, πολιτισμικό και βιομηχανικό της κέντρο. Τα γνωστά παζάρια, ή μεγάλες αγορές της Τουρκίας, με έντονη τη μυρωδιά από τα μπαχαρικά, είναι σημεία όπου συναντώνται τα διάφορα στοιχεία των πολιτισμών αλλά μαρτυρούν και τη νομαδική ζωή που είχαν οι τουρκικές φυλές προτού σχηματίσουν τον σημερινό ενιαίο πολιτισμό. Τα διάσημα Τουρκικά λουτρά ή Χαμάμ είναι μέρη συνάντησης αλλά και αρχιτεκτονικής ομορφιάς. Ο τουρκικός καφές και ο τρόπος που σερβίρεται, αν και προέρχεται από την Ανατολική Αφρική, καθιερώθηκε στην Τουρκία και είναι σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας και της κουλτούρας των Τούρκων.

Η συνύπαρξη του ελληνικού πολιτισμού με τον τουρκικό, έχει αφήσει το αποτύπωμά της και στους δύο. Οι παραδοσιακές ενδυμασίες, η κουζίνα, οι παραδοσιακοί χοροί, η αρχιτεκτονική, καθημερινές εκφράσεις και ίσως και κάποιες συνήθειες σε πολλές περιπτώσεις μοιάζουν να μην ξεχωρίζουν.

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΑ;

Ανέκαθεν οι Έλληνες διπλωμάτες και πολιτικοί εκδήλωναν το ενδιαφέρον τους για την εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας. Τελευταία, η μελέτη της τουρκικής γλώσσας φαίνεται ότι ενδιαφέρει και Έλληνες των οποίων το επάγγελμα δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με την πολιτική. Εν όψει της προοπτικής ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκύπτουν πολλές ευκαιρίες για συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς όπως το εμπόριο και ο τουρισμός

ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΑ;

Επειδή η τουρκική είναι μια γλώσσα εκτός της Ινδοευρωπαϊκής οικογένειας, ο μαθητής στην αρχή μπορεί να δυσκολευτεί, αλλά με την βοήθεια των καθηγητών μας και της σωστής μεθοδολογίας μπορεί να ξεπεράσει κάθε είδους δυσκολία. Από τους πρώτους κιόλας μήνες, ο μαθητής μπορεί να αρχίσει να επικοινωνεί στα Τουρκικά με απλές προτάσεις. Άλλωστε, η τουρκική και η ελληνική γλώσσα έχουν πολλά κοινά, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τον μαθητή στα πρώτα στάδια της εκμάθησης Τουρκικών.

 

ΠΟΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΡΙΣΤΗ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ;

Για να καταφέρει κάποιος να επικοινωνεί άριστα στα Τουρκικά απαιτούνται περίπου πέντε χρόνια ανάλογα βέβαια με τη διάθεση και το χρόνο που μπορούν να αφιερώσουν οι ενδιαφερόμενοι.