Ιταλικά

Γλώσσα μελωδική, γεμάτη πάθος και ζωντάνια. Ίσως η έκφραση «una faccia una razza» να θεωρείται πλέον κλασσική, δεν παύει ωστόσο να αποτελεί γεγονός πως στο άκουσμα της Ιταλικής γλώσσας η καρδιά και ο νους μας γεμίζουν με εικόνες οικείες, οι οποίες μας ταξιδεύουν μέχρι την γείτονα χώρα.

Όσοι επομένως ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τους γνωσιακούς και επαγγελματικούς τους ορίζοντες, εκβαθύνοντας παράλληλα στον πολιτισμό μιας χώρας της οποίας ο πολιτισμός είναι στενά συνδεδεμένος με τον δικό μας και παρουσιάζει πολλές ομοιότητες, η εκμάθηση των Ιταλικών δεν αποτελεί παρά μια ευχάριστη ενασχόληση.

Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών της Δέσποινα Γριβάκη, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε μαθητή, έχει διαμορφώσει προγράμματα για παιδιά, εφήβους κι ενήλικες.

Γιατί Ιταλικά;

Τα Ιταλικά είναι μια από τις πλέον γνωστές γλώσσες στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο με εκατομμύρια ομιλητές. Ας μην ξεχνάμε πως τα Ιταλικά προέρχονται από τα Λατινικά, τα οποία είναι η μητέρα γλώσσα πολλών άλλων Ευρωπαϊκών γλωσσών (Ισπανικά, Γαλλικά, Πορτογαλικά κτλ). Επομένως, διευκολύνει την εκμάθηση άλλων γλωσσών, στις οποίες παρατηρούνται κοινές ρίζες και άλλα γλωσσολογικά και συντακτικά στοιχεία.
Η γνώση Ιταλικών προσθέτει ένα σημαντικό στοιχείο στο βιογραφικό κάθε εργαζομένου, εφόσον η κατοχή διπλωμάτων ξένων γλωσσών θεωρείται επιπλέον προσόν. Επίσης, όσον αφορά στον δημόσιο τομέα, η γνώση επιπλέον ξένων γλωσσών προσθέτει παραπάνω μόρια.

Η Ιταλία είναι μια χώρα με ηγετική θέση στον βιομηχανικό και τεχνολογικό κλάδο (5η χώρα παγκοσμίως). Ως χώρα έχουμε αναπτύξει συναλλαγές με επιχειρήσεις οι οποίες ειδικεύονται στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και σχεδίασης σε κάθε τομέα (αυτοκίνητα, μηχανήματα, έπιπλα, ηλεκτρικά είδη κτλ). Αυτό συνεπάγεται πως το «Made in Italy» είναι συνώνυμο της εγγύησης ποιότητας.

Σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη του Ελληνικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια αποτελεί η άφιξη ολοένα και περισσότερων Ιταλών επισκεπτών. Η Ιταλία κατέχει την τρίτη θέση ως προς τις αλλοδαπές αφίξεις στην Ελλάδα. Αλλά και αντιστρόφως, η Ιταλία αποτελεί τον αγαπημένο προορισμό πολλών Ελλήνων επισκεπτών.

Λόγω της μακραίωνης παράδοσης των εκπαιδευτικών της ιδρυμάτων, καθώς και του υψηλού επιπέδου σπουδών, η Ιταλία αποτελούσε πάντοτε σημαντικό προορισμό Ελλήνων φοιτητών για τις πτυχιακές και τις μεταπτυχιακές τους σπουδές, στους τομείς της Ιατρικής, της Αρχιτεκτονικής κτλ, οι οποίες είναι αναγνωρισμένες από το ΔΟΑΤΑΠ. Επιπλέον, τα χαμηλά δίδακτρα σε συνδυασμό με το προσιτό κόστος διαβίωσης και τις ομοιότητες στον τρόπο ζωής, επιτρέπουν την ευκολότερη προσαρμογή ενός Έλληνα φοιτητή.

Ένας ακόμα σημαντικός λόγος είναι πως από το 2009 η ιταλική γλώσσα διδάσκεται και στη δημόσια εκπαίδευση. Αυτό συντελεί στην ευρύτερη διάδοση της στην Ελλάδα αλλά και στην προσφορά ακόμα ενός εφοδίου προς τους μαθητές, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν και να γνωρίσουν αυτή την πλούσια γλώσσα.

Η ιταλική λογοτεχνία αποτελεί σημαντικό κομμάτι του παγκόσμιου λογοτεχνικού πλούτου αφήνοντας ανεξίτηλα σημάδια. Όλοι μας λίγο πολύ γνωρίζουμε τα αριστουργήματα της ιταλικής λογοτεχνίας. Από τους μεγάλους κλασσικούς (Δάντη, Βοκκάκιο και Πετράρχη) μέχρι τους πιο σύγχρονους (έξι Ιταλοί λογοτέχνες κατά τον 20ο αιώνα έχουν βραβευτεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας).

Είναι η χώρα του μαγευτικού κόσμου του θεάτρου αλλά και της Μεγάλης Οθόνης. Ιταλοί πρωτοπόροι δημιουργοί όπως ο Φελίνι, ο Βισκόντι κ.α. αλλά και ηθοποιοί με αξέχαστες ερμηνείες, έχουν συνεισφέρει ώστε ο Ιταλικός κινηματογράφος να αποκτήσει μια θέση πολύ σημαντική στην Παγκόσμια Ιστορία της Έβδομης Τέχνης.

Έχουμε ερεθίσματα από κάθε είδος της Ιταλικής μουσικής παράδοσης. Εξάλλου, τα ιταλικά θεωρούνται ιδανική γλώσσα για να δημιουργήσει και να εκφράσει κανείς μελωδία, ποίηση και ρίμα. Ας μην ξεχνάμε πως είναι η πατρίδα της όπερας. Όμως, και η νεότερη μουσική σκηνή με γνωστούς ερμηνευτές παγκοσμίως, δεν έχει αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Και τέλος…το καλό φαγητό σε συνδυασμό με ένα καφεδάκι (εσπρέσσο ή καπουτσίνο). Η ιταλική γαστρονομία ξεχωρίζει για την τεράστια ποικιλία της: ζυμαρικά, τυριά (παρμεζάνα, μοτσαρέλλα κτλ), τιραμισού. Και φυσικά,  ο πιο διάσημος εκπρόσωπος της Ιταλίας σε όλο τον κόσμο: η πίτσα.